• Home
  • Film van de maand
  • Tips
  • Aanbod
  • Wie zijn we
  • Home
  • Film van de maand
  • Tips
  • Aanbod
  • Wie zijn we
CINEMAPLUS.BE
  • Home
  • Film van de maand
  • Tips
  • Aanbod
  • Wie zijn we

Film van de maand

Juni 2020     Stop Filming Us

Stop Filming Us was de tweede gratis online film. 
​Je kon deze documentairefilm bekijken van vrijdag 5 juni 2020 om 19 u. tot zondag 7 juni 2020 om 19 u. 

​Reageren kan op de Facebookgroep 'Cinemaplus': schrijf daar jouw mening neer. Lees wat anderen denken over deze film en ga online in gesprek. Of reageer door een e-mail te sturen naar hallo@cinemaplus.be.
Regisseur: Joris Postema
Duur: 94 minuten
Stop Filming Us probeert de problematische spanning tussen het Westers kolonialisme en film bespreekbaar te maken. Kan een westerse filmmaker iets van waarheid brengen over Congo of brengen westerse goede bedoelingen alleen maar schade toe? Met de open confrontatie die de filmmaker aangaat met zijn personages en de lokale crew, probeert hij wederzijdse (onderbewuste) veronderstellingen naar de oppervlakte te brengen; de vooroordelen verschaffen dieper inzicht in de machtsongelijkheid die onder het mechanisme van westerse beeldvorming ligt.
​

Om over na te denken


Raakt deze film gevoeligheden aan die op een andere manier moeilijk te tonen waren?
 
Zou de regisseur, Joris Postema, een correcter beeld (of juist niet) weergeven als hij de mensen die niet wilden gefilmd worden wegknipte uit de beelden?
 
Mocht de regisseur volgens jou zijn film af maken? Is hij de juiste persoon om dit verhaal te brengen? Was er een evenwaardig alternatief?
 
Is de filmmaker het probleem, of is de huidige situatie, door het verleden het probleem?
 
Na het vertonen van de afgewerkte film, vonden enkele Congolezen dat het positieve verhaal van Goma onderbelicht werd, ben je daarmee akkoord? Of probeert de documentaire eerder zo goed mogelijk de werkelijkheid weer te geven?
 
Heeft een inwoner van Goma, die betaald wordt door westerlingen voor specifieke beelden, zelf wel het recht om bewoners in beeld te brengen?
 
Kunnen we van iedereen die Goma bezoekt verwachten dat ze zich zo bewust zijn van de impact van het koloniale verleden van hun voorouders dat ze fouten zoals koekjes geven vermijden?
 
Zijn we even kritisch voor mensen die bij ons dingen uit onwetendheid doen? Is kennis een morele vereiste? Of is nederigheid meer waard?
 
Denk je na het zien van de film anders over het meenemen van oude kledij of reistassen vol weggeefspullen als je op reis gaat naar een Afrikaans land (uit goede bedoelingen)?
 
Kunnen er door deze film vragen worden gesteld bij andere films, gemaakt door westerlingen in regio’s met een koloniaal verleden?
 
Zouden westerse NGO’s tevreden zijn met deze documentaire of zien ze hun werking in vraag gesteld worden? 

Een fragment of trailer van de film vind je hier. 
Elke maand een film
Er is zoveel moois te bekijken. Daarom trakteren we elke maand met een film waarvoor je normaal moet betalen. CinemaPlus trakteert! Je kan de film gratis bekijken gedurende 48 uur, dan verdwijnt de film opnieuw van de site.

Kijk je naar een film, dan is het alsof je een venster opent naar een andere wereld . Zo geeft een film of een documentaire jou inzicht in andere leefwerelden. Maar films en documentaires hebben ook de kracht om thema’s bespreekbaar te maken. Ze kunnen verbinden, versterken en  inspireren. En dat is exact wat we met CinemaPlus willen doen.

Wat zag je? Wat raakte je? Wat deed de film met de manier hoe jij naar de wereld kijkt? Haal je hier inspiratie uit voor het leven in jouw dorp, wijk of stad?
​
Surf naar de Facebookgroep 'Cinemaplus' en schrijf daar jouw mening neer. Lees wat anderen denken over deze film en ga online in gesprek. 

Om jou te helpen hierover te na te denken, zetten wij jou telkens op weg met een aantal vragen. 

Wil je deze traktatie zeker niet missen? Laat hier,  hallo@cinemaplus.be  je mailadres achter. We sturen je een mailtje met de aankondiging van de nieuwe gratis film en wanneer deze online staat. 
​contact en adres                                                                                                                                                            Gemaakt door  Avansa Oostende-Westhoek​